Какво представлява ботоксът? 

Ботулиновият токсин (или ботокс) се синтезира от бактерията Clostridium Botulinum. За нуждите на естетичната медицина се използва ботулинов токсин тип А .

Къде може да постави ботокс?

Ботоксът се прилага в зоните на динамични бръчки , които на практика са следи от изразяване на емоциите ни, посредством мимическите мускули. Такива динамични бръчки са: хоризонталните бръчки на челото, гневната бръчка между челото, бръчките тип пачи крак около очите. Субстанцията предизвиква временен блокаж в предаването на нервните импулси и мускулните контракции, в областта в която е инжектиран. Това от своя страна предпазва кожата от набръчкване и съответно намалява видимостта на бръчките.

Какво представлява  процедурата по поставяне на ботокс ?

Манипулацията се осъществява, като се инжектира ботулиновият токсин посредством тънка игла . Продължителността на манипулацията, както и необходимото количество ботокс могат да варират в зависимост от обема на третираната зона и дълбочината на бръчките.Преди манипулацията може да се нанесе локален анестетик под формата на лидокаинов крем с цел обезболяване. За определяне на точното място за инжектиране на ботулиновия токсин вие ще трябва да направите определена гримаса в зависимост от третираната зона. След приложението на ботулиновия токсин е препоръчително да не се използват козметика и гримове в първите няколко часа след процедурата и да се избягва по-тежка физическа активност първите няколко дни. Също така през първите няколко часа трябва да се избягва легнало и наведено положение на главата.

Ефектът от ботулиновия токсин се проявява обикновено на около 2-3 ден след манипулацията, но е възможно е максималният ефект да се изяви до втората седмица след апликацията. Странични ефекти от поставянето на ботокс могат да бъдат: леко зачервяване, оток, хематоми, които преминават за няколко дни.

Освен за естетични нужди ботоксът се използва и за лечебни цели :  за лечение на  бруксизъм и бруксомания

Бруксоманията е парафункция (вреден навик) на стискане на зъбите в статично положение , без движение на долната челюст. Бруксизмът е парафункция (вреден навик) , който представлява скърцане на зъбите , под действието на силно напрегнати дъвкателни мускули. Зъбите и зъбните редици са силно притиснати и при плъзгателно движение дъвкателните им повърхности се трият. Пораженията при бруксизъм са главно в зъбите- изтриване на зъбните повърхности , което води до оплаквания от чувствителност в зъбите, а с времето и понижаване на височината на оклузията( захапката). Пациентите се оплакват от напрегнатост, схващане , болка в дъвкателните мускули и долночелюстната става.

Лечението се провежда с назъбна шина , която се иззработва индивидуално за всеки пациент , по предварително взет отпечатък. Обикновено шината се носи вечер , по време на сън. Едно съвременно и ефективно средство в лечението на тези парафункции е инжектирането на ботулинов токсин (ботокс) в дъвкателните мускули . Ботоксът парализира временно дъвкателните мускули , като по този начин прави невъзможно съкращаването има и така се възпрепятства стискането и скърцането. В зависимост от индивидуалното състояние на пациента се определят показанията и интервалът на поставяне на ботулиновия токсин. -рецидив при ортодонтска терапия – помага за успокояване на хиперактивния мускул менталис -хипертрофия на мускули-масетер - мандибуларен спазъм