Как да предпазим усмивката си от пораженията вследствие на нощното скърцане със зъби (бруксизъм) и стискане на зъби (бруксомания) ? 

В медико-дентален център "РиноДент " залагаме на ефективен метод на лечение чрез назъбна шина,която се изработва индивидуално за всеки пациент по предварително взет дигитален отпечатък с интраорален скенер.

Какво представляват бруксизмът и бруксоманията ?

  • Бруксоманията е парафункция (вреден навик) на стискане на зъбите в статично положение , без движение на долната челюст.
  • Бруксизмът е парафункция , която представлява скърцане на зъбите , под действието на силно напрегнати дъвкателни мускули. Зъбите и зъбните редици са силно притиснати и при плъзгателно движение дъвкателните им повърхности се трият.

Какви са пораженията ?

Пораженията при бруксизъм и бруксомания са главно в зъбите- изтриване на зъбните повърхности , което води до оплаквания от чувствителност в зъбите, а с времето и понижаване на височината на оклузията(захапката). Пациентите се оплакват от напрегнатост, схващане , болка в дъвкателните мускули и долночелюстната става.

Как да се предпазим от пораженията ?

Лечението се провежда с назъбна шина , която се изработва индивидуално за всеки пациент по предварително взет дигитален отпечатък с интраорален скенер . Обикновено шината се носи вечер , по време на сън.

Запазете своя час за преглед при д-р Стефани Стефанова:

🗓️ https://superdoc.bg/lekar/stefani-stefanova

mob.0888 626 892